Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Robot Αδάμ??????????????????????

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ-συνάδελφό τους, που είναι το πρώτο μηχάνημα στον κόσμο, το οποίο έχει ποτέ ανακαλύψει μόνο του νέες επιστημονικές γνώσεις. Το ρομπότ, που ονομάζεται "Αδάμ" είναι ένα σύστημα... κομπιούτερ, που αυτοματοποιεί πλήρως την επιστημονική διεργασία. Η εφεύρεση έγινε από ερευνητές του ουαλικού πανεπιστημίου του Aberystwyth, υπό τον καθηγητή πληροφορικής Ρος Κινγκ, καθώς και συστημικούς βιολόγους του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, και δημοσιεύεται στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

Το πρωτοπόρο ρομπότ ήδη έχει κάνει (με τη βοήθεια αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης) απλές αλλά νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το γονιδίωμα ενός ζαχαρομύκητα. Κάνοντας ξεχωριστά πειράματα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του "Αδάμ" ως απόλυτα σωστά και καινούρια. Επειδή οι βιολογικοί οργανισμοί είναι πολύπλοκοι, οι λεπτομέρειες των βιολογικών πειραμάτων οδηγούν σε μια κοπιαστική διαδικασία για τους επιστήμονες, η οποία αντίθετα όμως είναι εύκολη για τα ρομπότ. 

Ο "Αδάμ" αρχικά διατύπωσε την υπόθεση ότι ο γενετικός κώδικας του ζαχαρομύκητα παράγει ορισμένα "ορφανά" ένζυμα, τα οποία προκαλούν μια σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις στη μαγιά (που χρησιμοποιούν οι αρτοποιοί). Το ρομπότ ακολούθως σχεδίασε δικά του πειράματα για να ελέγξει την ορθότητα των υποθέσεών του, εκτέλεσε τα πειράματα στο ρομποτικό εργαστήριο, ερμήνευσε τα αποτελέσματα και, στη συνέχεια, επανέλαβε όλο τον παραπάνω κύκλο της επιστημονικής διαδικασίας, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα. Ο "Αδάμ" έτσι μπόρεσε να βρει ποια γονίδια κωδικοποιούσαν την ανάπτυξη ορισμένων από αυτά τα "ορφανά" ένζυμα, για τα οποία μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν βρει το γενετικό τους κώδικα.

Ο "Αδάμ" -που μπορεί να κάνει μέχρι 1.000 πειράματα τη μέρα- είναι προς το παρόν ένα πρωτότυπο ρομπότ, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο διάδοχος του (η "Εύα"!) θα βοηθήσει ουσιαστικά τους επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου