Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Food for thought...........................



Το 1964 ο Σοβιετικός αστρονόμος Nikolai Kardashev πρότεινε την κλίμακα Kardashev για την κατηγοριοποίηση των διάφορων πολιτισμών που θα μπορούσαμε να βρούμε στο Σύμπαν.

Με αυτόν τον τρόπο όρισε τους πολιτισμούς τύπου Ι, οι οποίοι για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες χρησιμοποιούν την ενέργεια που μπορεί να τους δώσει ένας πλανήτης.Το ανθρώπινο είδος σε λίγους αιώνες θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Οι πολιτισμοί τύπου ΙΙ , χρησιμοποιούν την ενέργεια που μπορεί να τους δώσει ένα μέσο άστρο. Επειδή η ενέργεια που καταναλώνουμε αυξάνει εκθετικά με τον χρόνο οι πολιτισμοί αυτοί ίσως απέχουμε μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια από εμάς.
Πολλοί επιστήμονες εικάζουν ότι σε εξελιγμένους πολιτισμούς ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται είναι αυτό για την επεξεργασία και εμπλουτισμό της διαθέσιμης πληροφορίας όπου τεράστιες "μηχανές" εκμεταλλευόμενες τις πληροφορίες θα δίνουν λύσεις για τα προβλήματα του πολιτισμού.

Ο Kardashev προχώρησε ακόμα πιο πολύ και όρισε τους πολιτισμούς τύπου ΙΙΙ όπου απαιτούν την ενέργεια ενός ολόκληρου γαλαξία και προφανώς οι δυνατότητες τους θα ήταν ακόμη και αποικισμός του σύμπαντος. Φυσικά η τεχνολογία και το είδος του πολιτισμού που θα κατείχαν ξεπερνάει την φαντασία μας.

Αυτοί ήταν οι τύποι πολιτισμών που όρισε ο Kardashev. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια ορίστηκε και ο τύπος ΙV. Τέτοιοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν την ενέργεια ενός ολόκληρου σύμπαντος για τις ανάγκες τους. Ίσως να κατασκευάζουν τεχνητά σύμπαντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά.......όπως έχει παρατηρηθεί στα μάτια μας ένας τέτοιος πολιτισμός δε θα μπορούσε καν να γίνει αντιληπτός καθώς οι δραστηριότητές τους θα είναι οι δραστηριότητες της ίδιας της φύσης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου